torsdag den 28. juli 2011

ADVARSEL: Der har været larver i dine mandler

Nu er det her jo ikke en mad-blog, men jeg vil nu alligevel gerne advare dig derude mod denne UBUDNE GÆST:

Billedet er lånt her

Måske har du set det på tekst-TV eller læst om det her. Førevarestyrelsen har tilbagekaldt et stort parti mandler for 1½ uge siden - af mærket ATCO, som blev solgt i Netto, Føtex, Bilka og Salling. Årsagen er den uhumske fætter, du kan se på billedet ovenover - larven fra tofarvet frømøl (Plodia interpunctella er den latinske betegnelse, hvis du læse mere om den).

Jeg stødte selv på de dårlige mandler for 5-6 uger siden, hvor jeg fandt en mandel med et synligt hul med en spindelvævslignende substans indeni. Mandlerne havde jeg i første omgang hældt på panden for at riste dem, men da jeg kom til at kigge lidt nærmere på dem, kunne jeg se, at de alle havde underlige skader. Da jeg returnerede dem i Netto, viste det sig, at alle mandlerne i butikken havde lignende skrammer.

Det blev startskuddet på min søgen efter mandler uden spor af ubudne gæster, og det skulle vise sig at blive en rigtig svær opgave. Faktisk har det vist sig, at der er synlige tegn på skadedyr i næsten alle poser med mandler, jeg har haft fingrene i.

Det resulterede i, at jeg i slutningen af juni kontaktede Fødevarestyrelsen med min mistanke om skadedyr. Jeg havde senest købt mandler hos en grønthandler i Aalborg og fandt også her mistænkelige huller og mærker på nødderne. Posen afleverede jeg hos Fødevarestyrelsens afdeling i Aalborg, som så sidenhen har sendt mandlerne til undersøgelse på et laboratorium. En uge senere afleverede jeg endnu en pose med synligt spind og borehuller hos Fødevarestyrelsen - denne gang fra Netto. Allerede dér var de første mandler undersøgt, og laboratoriet konstaterede, at de havde været udsat for angreb af tofarvet frømøl.

Problemet er nu, at jeg kan se at bl.a. Brugsen, Fakta og Rema1000 også forhandler mandler angrebet af frømøl. Jeg kan ganske enkelt ikke finde mandler, jeg har lyst til at servere for mine børn (og vi spiser under normale omstændigheder rigtig mange mandler her i huset). Kan det virkelig være rigtigt? Min oplevelse er, at det ikke batter det store at henvende sig i butikkerne, så derfor tænker jeg, at oplysning må være løsningen. I det mindste kan man jo så selv vælge, om man vil købe varen eller ej.

Her kan du se, hvordan mandler angrebet af tofarvet frømøl ser ud. Det er dem, du skal undgå (og gerne brokke dig over).

Mandler fra grønthandler i Aalborg (tæt på Budolfi Kirke - ved siden af SuperBrugsen):


Mandler fra Rema1000 i Vejgaard:
- har ikke været omkring Fødevarestyrelsen endnu, men der kan vist ikke være tvivl om, at der også har været larver på spil her.Det ser ud til, at min lille mission fortsætter, og Fødevarestyrelsen har nok ikke set det sidste til mig denne sommer.

32 kommentarer:

Clemme/Trine sagde ...

Fedt at du tager kampen op. Jeg fik fra en ukendt kilde møl i mit køkken for 3 år siden og det tog mig næsten 2 år og adskillige rengøringer og omgange med udsmidning af store mængder fødevarer, at komme helt af med dem igen, det er simpelthen for ulækkert :(

Camilla sagde ...

Tak for tippet! Jeg var straks i køkkenskabet og tjekke min mandler fra samme mærke. De er godt nok købt i Tyskland, men... I meget mindre udstrækning end i dine, er der gnavet af hist og pist. Langt de fleste er hele og pæne, men der er flere, der ser ud som dem, du viser på billederne!
Er hele posen inficeret? Skal jeg også aflevere mine mandler til et fødevarelab (jeg smutter ikke lige til tyskland med dem...)?

Kh Camilla

Anonym sagde ...

Tak for info - og tak fordi du gider bøvlet med henvendelser til Fødevarestyrelsen og butikker igen-igen :)
Det ville være rart, hvis butikkerne tjekkede deres varer for den slags ting selv, især når de bliver gjort opmærksomme på problemet.

Dolls and Darlings sagde ...

Det var da ækelt!... Og bøvlet. Sejt, du tager kampen op. Jeg vil helt sikkert tjekke inden jeg køber næste gang. Tak for tippet!

Kh Louise

Tine sagde ...

Åh Lone sådan så mine mandler også ud, og jeg har bare ædt dem uden at tænke over det. Æv! Det store spørgsmål er nu: hvad gør jeg ved min rittersport med mandler? (og andre ting med mandler for den sags skyld?) Tude tude!

Tine sagde ...

Laver lige et link til dit fine arbejde på blog... Håber det er ok:)

Pia´s Hverdag sagde ...

Ups, det er så ulækkert. Check jeres andre nødder, musli, couc-cous og chokolade varer, der kan være i samme skab. Jeg havde problemet for et par år siden og det var virkelig vanskeligt at udrydde.
Valnødder havde stået i en glas krukke med låg og fået lov til at udvikle sig, jeg havde møl flyvende rundt, når det blev mørkt og larve,r der kravlede på skabslåger, så jeg måtte have gang i giftigt skyts fra Matas.

små hverdagssysler sagde ...

Hej Line
Nej føj hvor klamt. Her i huset spier vi lots of mandler og elsker dem - også pga. de sunde fedtstoffer og andet godt. Men vutpi nu er det ødelagt. Har lige tjekket to poser af forskellige mærker og de så nøjagtigt ud so dine - væk med skidtet. Men lever de så videre i poserne? føj da. Gad vide om de også er i gryn og den slag`? jeg er kampklar - skal man gå derhen hvor de er købt??
KH Jette

små hverdagssysler sagde ...

PS. er de skadelige - nu hvor vi har spist dem eller er det fordi det er ulækkert og formerer sig?

Julie sagde ...

BVADR jeg tror det er sådan en pose jeg har liggende. Tror da lige jeg vil tjekke den

Lene sagde ...

Mon ikke du er skyld i at de er trukket tilbage...se lige her:
http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-41811403:spor-af-m%C3%B8l-fundet-i-mandler.html
Sejt af dig :-)
Lene

Maiken sagde ...

Føj for pokker! Ad ad ad, hvor klamt. Heldigvis glemte jeg at købe mandler og med din advarsel i baghovedet skal jeg sørme se mig grundigt for.

Lone sagde ...

Hej alle sammen

Jeg har været uden internetforbindelse den sidste 1½ uge, men er nu på pinden igen :o)

Trine - Ja, møllene er bare rigtig ulækre. Dog fandt Fødevarestyrelsen ingen levende larver eller møl i de mandler, jeg indleverede. MEN man kan jo ikke vide, om der kunne være uklækkede æg i poserne.

Camilla - Det var såmænd så lidt. Så vidt jeg er informeret fra Fødevarestyrelsen, så er der ingen sundhedsrisiko ved at spise mandlerne, men de anbefales ikke til menneskeføde. De mandler, der ikke har synlige gnavemærker, kan man vel i princippet godt spise, hvis man har lyst. Mandlerne fra Tyskland ville jeg nok ikke gøre aflevere hos Fødevarestyrelsen - mon ikke de primært bruger deres ressourcer på varer solgt i Danmark?

Anonym - Jeg kunne ikke være mere enig. Mere egenkontrol ville gøre det lidt lettere at være forbruger. Jeg har være på ferie i Ebeltoft og her solgte Kvickly økologiske mandler med tydelige spor af møl. Dem fjernede de fra hylderne med det samme, jeg gjorde opmærksom på det, men jeg er lidt nysgerrig på, om resten af kæden har fulgt trop.

Louise - Det var så lidt. Ja, helt vildt klamt!

Tine - Jeg nåede også at spise mandler, som var angrebet af møl, inden jeg fandt ud af, hvad der var galt med dem. Man bliver ikke syg af det - det er jo bare helt vildt ulækkert. Måske er tiden inde til at finde en ny yndlingschokolade - i hvert fald indtil der kommer nogle ordentlige mandler i handlen. Er der hele mandler i Rittersport? Du ku' jo evt. tjekke mandlerne indeni. Link endelig! Jo flere, jeg kan advare om de dårlige mandler, jo bedre!

Pia - Puha, det lyder ikke lækkert. Gud ske tak og lov for Matas :o) Jeg har dog ikke fundet mandler med levende møl eller larver. Fødevarestyrelsen har heller ikke fundet tegn på levende dyr i de mandler, jeg indleverede - kun efterladenskaber som spind og ekskrementer (det gør det selvfølgelig ikke meget bedre), men forhåbentlig betyder det, at de ikke formerer sig yderligere.

Lone sagde ...

Jette - Ja, det er bare rigtig træls og ulækkert. Vi spiser også rigtig mange mandler her i huset, men de sidste mange uger har jeg altså ikke kunnet finde nogen uden tegn på møl i poserne. Surt show. Altså Fødevarestyrelsen fandt ikke tegn på levende dyr i mine mandler, men jeg aner jo ikke, om der kunne gemme sig nogle små bæster i andre poser. Fødevarestyrelsen tror, at mandlerne har været 'under angreb' på et lager, inden de blev pakket. Jeg ville bestemt aflevere dem - enten dér, hvor de er købt eller hos Fødevarestyrelsen. Du kan evt. henvise butikken til Fødevarestyrelsen eller til den pressemeddelse, der er sendt ud. De skulle ikke være skadelige, men er jo selvfølgelig ulækre.

Julie - Ja, tjek dem endelig. Du er ikke i tvivl, hvis de er angrebet af møl.

Lene - Jo, det tror jeg faktisk det er. Ja, det er lidt vildt...og lidt sejt :o) Det er fedt, at det faktisk batter at gøre noget. Tak, i øvrigt :o)

Maiken - Ja, det er super klamt. Ja, kig dig endelig godt for. Det er ret tydeligt at se i de fleste poser. God jagt...jeg har på 5 uge ikke fundet mandler uden spor af møl - og jeg har været i rigtig mange butikker. Jeg giver lyd, når jeg finder nogen :o)

Tine sagde ...

Ja, man kan nemlig få nogle med hele mandler, og jeg synes det kunne se ud som om de har samme problem. Ad! De her mandler kan jo gemme sig SÅ mange steder:(

DorteS sagde ...

Tak tak tak for, at du tager kampen op! Her i huset har vi også kæmpet med de forbistrede dyr - det er slet ikke nemt at bekæmpe, hvis man først får dem inden for dørene. (især ikke i et større lejlighedskompleks, hvor naboen ikke altid er med på, at der skal gøres rent på grund af møl).
Flotte ting, du i øvrigt laver! Jeg har meldt mig som fast læser :-)

Anonym sagde ...

Ad ad, jeg har lige siddet of guffet mandler da jeg ser en hvid larve kravle rundt i hånden på mig :S Jeg får det helt dårligt...

Lydert sagde ...

Fra i morgen er der tilbud på mandler bl.a. i Føtex, gad vide, om de er meget bedre - tvivler desværre

betine sagde ...

Ai.. ADR!!!! Mine mandler har også "skader" - og som så mange andre har jeg jo også spist af dem... Føj, for pokker altså :(

Tak for info!!!

Anders Heilemann sagde ...

Har lige fundet larver i mine mandler fra Føtex fra det tilbud Lydert snakkede om. Har spist en del af dem og synes ikke nogen af dem har lignet dem fra dine billeder. Men pludselig var der et par larver og kunne se æg på de flere af de resterne mandler. ulækkert!

Anonym sagde ...

Her i Norge ser mine mandler akkurat ut som dine fotos viser....dette er jo ganske frekt og kynisk.

Lone sagde ...

Dorte S - Det var såmænd så lidt ;o) Jeg skylder faktisk en update, men jeg har mistet kampgejsten en smule. Jeg fik nogle tilbagemeldinger fra Fødevarestyrelsen, hvor der stod, at man accepterer 10% synlige skader fra eksempelvis larver, og den havde jeg bare rigtig svært ved at acceptere. Jeg har ikke været hos Fødevarestyrelsen og har heller ikke rigtig set mig om efter ordentlige mandler i lang tid - vi er mere eller mindre bare stoppet med at spise mandler. Møg ærgerligt, hvis du spørger mig.

Lone sagde ...

Anonym - Føj for den...det lyder rigtig ulækkert. Jeg har aldrig fundet levende larver i mine poser. Heldigvis.

Lydert - Undskyld mit sene svar...jeg husker godt tilbudene fra Føtex i sommer. Mandlerne dér var også angrebet af møl.

Betine - Ja, det er bare et kæmpestort problem. Og næsten alle mandler ser sådan ud. Virkelig problematisk.

Anders - Hvor er det vildt...levende larver. Jeg er virkelig rystet over, at det kan finde sted. Jeg håber du har klaget over dem! Jeg har været i kontakt med Føtex MANGE gange og oplever, at de ikke tager problemet alvorligt. Jeg er flere gange blevet spist af med, at det er selve afskalningsprocessen, der giver skaderne på mandlerne. Dine og flere andres oplevelser med levende larver sammenholdt med mine erfaringer fortæller mig bare, at den er helt gal. Utroligt, at overhovedet kan lade sig gøre.

Anonym sagde ...

Hej Lone Jeg har lige rettet henvendelse til firmaet i Tyskland, hvor jeg har bedt om deres e-mailadr. så jeg kan sende dem billede af en afskyelig mandel med middeæg i. Det er temmelig ulækkert, at man har siddet ved aftenstid og spist af mandler (som ikke smagte godt) og med den slags skadedyrs angreb i. Jeg har også købt mine ATCO mandler i Føtex, med holdbarhed til 30.11.2012.
Jeg vil håbe, at firmaet anstændigvis giver et svar.

Lone sagde ...

Anonym - Ja, virkelig frækt og kynisk. Hvornår er det lige blevet ok at sælge fødevarer med synlige skader fra skadedyr. Tænk, hvis der havde været laver i hakket oksekød? Det var der jo ingen, der ville spise - eller købe, hvis de vidste, hvad det var.

Lone sagde ...

Anonym - Jeg håber firmaet i Tyskland tager din henvendelse til efterretning. Har du mulighed for at gå til Fødevarestyrelsen også? De vil helt sikkert undersøge mandlerne, hvis der er synlige æg i mandlerne.

stoklund sagde ...

Har lige været i Bilka. .samme problem der. ..

Unknown sagde ...

Jeg har lige købt 1 kg øko-mandler hos Solhjulet. God smag og ingen spor af skadedyr.
Prøv at lade være med at købe discountprodukter, hvor der skrues på alle knapper (også hygiejnen) for at holde prisen nede. Det er ikke det værd!

Unknown sagde ...

Har oplevet det samme med pistacienødder...

John sagde ...

Hej, smid mandlerne en tur i fryseren, så har de oplevet deres sidste isvinter - og problemet er løst. At en lille larve har gnavet lidt af mandlen, er jo ikke meget anderledes and at vi årligt æder flere af dens artsfæller i æbler, blommer og specielt i hindbær.
John Busk

stortspørgsmålstegn sagde ...

jeg har liget fundet nogle i en af vores mandler og har spist et par stykker men det er ikke farligt vel? ikke som jeg forstår det, så er det bare klamt?

Lone sagde ...

Stort spørgsmålstegn - Nej, det er ikke skadeligt at spise mandlerne. Mest af alt bare klamt, at der har kravlet larver på dem, hvis du spørger mig :o/

Send en kommentar

TAK, fordi du kiggede forbi og gav en kommentar med på vejen ;o)